Verscheidene marktmechanismen hebben een dramatische invloed op de drie-eenheid; edge, het internet der dingen (IoT) en netwerken. Bijvoorbeeld, de vraag naar meer duurzaamheid, de digitale kloof dichten, het voortdurende gebrek aan chips en op breder vlak, corona. 

Onze voorspellingen voor 2022 ten aanzien van edge, IoT en netwerken hebben al deze mechanismen in aanmerking genomen. Ze richten zich op de rol van drie technologieën die de problemen ofwel zullen aanpakken of erdoor belemmerd zullen worden. 

Hieronder vindt u de drie gewaagde veronderstellingen die wij voor edge, IoT en netwerken maken in 2022: 

  • Edge en IoT vormen de sturende kracht achter nieuwe oplossingen voor vermindering van Scope 3-emissies. Scope 3-emissies zijn alle indirecte broeikasgasemissies afkomstig van activa die niet direct in eigendom of beheer zijn van een organisatie. Deze nemen in de meeste sectoren de grootste CO2-voetafdruk voor hun rekening. Met opkomende technologieën kunnen we deze problemen aanpakken. In 2022 stijgt de vraag naar services die verband houden met duurzaamheid. Voor wat betreft energiebesparing en grondstoffenbeheer worden deze services aangedreven door edge en IoT. Use cases waarvoor we een grote vraag verwachten, zijn onder andere milieubewaking, grondstoffenbeheer en processen voor de toeleveringsketen. 
  • Internet via satelliet gaat met 5G wedijveren als de meest favoriete verbindingsmethode. De komst van internet via satelliet zal helpen om de digitale kloof in 2022 te dichten. Forrester voorspelt dat 85% van de satellietgebruikers zich in landelijke gebieden zal bevinden. Initiatieven voor werken op afstand en afgelegen voorzieningen gaan het komende jaar ook aanzienlijk profiteren van internet via satelliet. Maar stijgt de populariteit voldoende om 5G van de troon te stoten? Op grote schaal heeft 5G de potentie alle facetten van het leven te beïnvloeden. Dat geldt nog sterker voor elke industriële branche. De praktische timeline van 5G en de logistieke uitdagingen gaan dat enthousiasme echter temperen. De enorme infrastructuur die nodig is om alle geworven 5G-use cases te realiseren, heeft een onbesproken probleem veroorzaakt. Geen enkele telecommunicatiefabrikant of netwerkprovider wil dat aanpakken. 
  • Het tekort aan chips zal de groei van de algehele IoT-markt met 10 tot 15% verminderen. De oplossing voor dit wereldwijde gebrek aan chips is niet eenvoudig. Forrester voorspelt dat dit dilemma niet voor midden 2023 wordt opgelost. Aangezien chips de backbone van elk slim apparaat vormen, loopt de groei van andere opkomende technologieën ook gevaar. Vooral IoT-apparaten voelen de nood. Deze gebruiken doorgaans vergevorderde sensor-, microcontroller- en communicatietechnologieën met aanzienlijk meer beschikbaarheidsproblemen dan geavanceerde chips zoals CPU’s en GPU’s. We voorspellen dat in 2022 het chip-tekort van het IoT 10 tot 15% van de IoT-groei zal afknabbelen. 

Zorg dat u het volledige rapport leest met onze voorspellingen voor 2022 ten aanzien van edge, IoT en netwerken. Daarin vindt u meer informatie over deze trends. Plus een artikel over een distributed denial-of-service-(DDoS)-aanval door een IoT-botnet die alle records brak en voorkomen had kunnen worden.