2021 was een goed jaar voor banken, een jaar waarin de wereldwijde economie zich sneller herstelde dan verwacht en markten een hoge vlucht namen. In 2022 zullen de grote banken een strategie gericht op toekomstbestendige technologie volgen en hun end-to-end digitale transformatie versnellen om te kunnen concurreren en te overleven in een steeds minder voorspelbare wereld na de pandemie.

Wij voorspellen dat banken in 2022 het volgende zullen doen:

  • Veel uitgeven aan tech, talent en fintech. Na een grote dip in 2020 en trage groei in 2021 verwachten we dat banken in 2022 een groei van meer dan 10% zullen doormaken, met de VS en China voorop. Banken moeten tegenwoordig fel concurreren met technologische bedrijven en andere sectoren om het beste technische talent aan te trekken. Daarom zullen ze flink investeren in engineers en adaptief talentmanagement inzetten om flexibeler te worden. En nu de digitale transformatie in financiële dienstverlening steeds sneller verloopt, verwachten we dat 2022 (alweer) een fantastisch jaar wordt om te investeren in fintech. Banken zullen elke kans om innovatieve producten op te pikken en digitale kloven te overbruggen met beide handen aangrijpen, en hun uiterste best blijven doen om lucratieve deals te sluiten en te investeren in fintech.
  • Meer duurzame financiële producten introduceren. Nu mondige consumenten en regelgevers in de nasleep van de pandemie een duurzame transformatie eisen, is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In 2022 zullen financiële dienstverleners hun MVO-producten en -diensten, zoals groene leningen, hypotheken en bankrekeningen graag sneller op de markt brengen met functies die het mogelijk maken de duurzaamheid en CO2-uitstoot te monitoren. Met allerlei voorschriften voor duurzame financiële diensten en beleggingenzal het aantal gevallen van greenwashing worden teruggedrongen en ontstaan kansen voor eerlijke producten, innovatieve aanbieders en leveranciers van MVO-diensten. Europa zal hierbij een toonaangevende rol spelen, waarna andere landen snel zullen volgen..
  • De grenzen van open finance verleggen. 2022 wordt het jaar waarin open finance de financiële dienstverlening voorgoed zal veranderen en waarin banken de kansen en risico’s van open finance onder ogen zien. Nu regelgevers in de EU en het VK maatregelen voorstellen om de beginselen voor het delen van gegevens uit te breiden naar een bredere groep financiële en niet-financiële producten, en andere landen de weg banen voor soortgelijke open finance-initiatieven, zullen banken in 2022 steeds vaker experimenteren met hun bedrijfsmodellen en nieuwe modellen ontwikkelen om een meer open, op samenwerking gerichte aanpak te bevorderen. Sommige banken zullen (gek genoeg?) meelopen in de race om de volgende ultieme wereldwijde lifestyle-app te ontwikkelen, maar andere zullen hun connectiviteit voor open banking optimaal benutten en hun inspanningen richten op de levering van selecte functies ‘as-a-Service’, waardoor embedded finance verder kan groeien.

Lees ons rapport met vijf belangrijke voorspellingen en ontdek welke richting het bankwezen volgens ons in 2022 zal inslaan, wat de implicaties daarvan zijn voor uw bedrijf en hoe u daarop moet reageren.